• Corset Cheneau realizat din material termoformabil, polietilena, individualizat in urma mulajului, pe baza radiografiilor pacientului.
|
Indicatii corset Cheneau:
• Scolioze.
• Cifo-scolioze.
Informatii despre scolioza:
Scolioza idiopatica reprezinta cea mai frecventa forma de scolioza, idiopatic insemnand de cauza necunoscuta, cu frecventa cea mai mare in randul fetelor. Ca urmare, nu este nimic ce am putea face ca parinti pentru a o preveni, insa e bine sa urmarim dezvoltarea fizica a copilului si la primele semne pe care le observam sa contactam medicul pentru un control de specialitate.
Specialistii ortopezi recomanda pentru scoliozele a caror curbura depaseste 20 de grade, tratamentul ortetic, corsetul Cheneau reprezentand o optiune frecventa. Exista insa o serie de aspecte de care va depinde evolutia favorabila a tratamentului si, in calitate de parinti, consider nu numai importanta dar si obligatorie o documentare prealabila.
Eficienta corsetului Cheneau
Desi optiuni legate de locul realizarii ortezei sunt multiple, o prima recomandare ar fi verificarea rezultatelor obtinute de specialistul ortezist. Discutia cu acesta, coerenta informatiilor furnizate legate de modul de realizare si purtare a corsetului, feedback-uri de la alti pacienti, disponibilitatea cooperarii cu ceilalti specialisti implicati in procesul de recuperare – kinetoterapeut, medic – pot reprezenta criterii importante in alegerea tehnicianului raspunzator de fabricarea dispozitivului ce va contribui la corectia scoliozei copilului tau.
Alte aspecte importante in asigurarea eficientei corsetului sunt intelegerea si acceptarea caracteristicilor tehnice ale corsetului. Este el un dispozitiv comod de purtat? Cu siguranta, nu! Cu cat copilul se simte mai comod in corset, cu atat sansele ca acesta sa nu-si indeplineasca scopul pentru care a fost realizat sunt mai mari! Singura modalitate obiectiva de verificare a eficacitatii corsetului este controlul radiologic. Acesta va furniza toate informatiile necesare atat medicului ortoped cat si tehnicianului ortezist, putandu-se asfel decide daca se impun sau nu modificari. Eficienta corsetului Cheneau este verificata conform scalei elaborate de Stagnara. O corectie mai mare de 50% este considerata excelenta!
Durata purtarii corsetului, atat ca numar de ore zilnice cat si ca perioada totala de tratament, poate fi descurajanta atat pentru tine ca parinte cat si pentru copil. Insa intelegerea mecanismului de actiune poate conduce la acceptarea mult mai usoara. Chiar daca pentru multi adolescenti cercetatorii si studiile lor, nu prezinta o motivatie intrinseca, e bine de stiut, totusi, ca s-a stabilit, in urma analizarii rezultatelor obtinute , ca acestea sunt semnificativ mai bune cand corsetul este purtat cel putin 21 de ore pe zi. Durata purtarii corsetului, in mod evident variaza, fiecare pacient fiind tratat individual, insa, ca reper, corsetul se va purta conform indicatiei medicului, in general pana la inchiderea nucleilor de crestere, evidentiata radiologic.
Kinetotarepia
Programul de gimnastica isi are in contiunuare rolul sau deloc de neglijat! Daca corsetul cheneau este cel care realizeaza o corectie pasiva, kinetoterapia actioneaza activ asuplizand coloana vertebrala, musculatura, structurile ligamentare si tonifiind musculatura trunchiului. Daca se asociaza exercitiilor fizice si programe de gimnastica respiratorie specifice scoliozei, rezultatele sunt net superioare. Gimnastica medicala efectuata de cel putin 4 ori pe saptamana, coroborata cu purtarea corespunzatoare a corsetului, determina obtinerea unor rezultate superioare privind corectia scoliozei.
Acceptarea si purtarea corespunzatoare a corsetului Cheneau
Cum, in majoritatea cazurilor, scolioza debuteaza in adolescenta, la o varsta extrem de importanta pentru copiii nostri, caracterizata ,atat din punct de vedere fizic cat si psihic, de schimbari majore, este necesar ca ei sa simta apropierea, acceptarea si sprijinul familiei pe parcursul perioadei de tratament. Purtarea corsetului nu este intotdeauna acceptata cu usurinta, mai ales de adolescente, care se simt, frecvent marginalizate. Un dialog deschis, cultivarea increderii in sine, intelegerea diagnosticului si a repercusiunilor lipsei de tratament, si mai ales dragostea noastra neconditionata pot usura acceptarea programului de recuperare si a corsetului.
Increderea si atitudinea pozitiva a parintelui fata de corset pot influenta acceptarea de catre adolescent a tratamentului. Mesajul verbal dar mai cu seama cel nonverbal, pe care alegem sa-l transmitem copilului aflat in situatia de acceptare a tratamentului cu corset, sunt determinante pentru reusita.
Desi pana acum informatiile furnizate ar putea fi dificil de acceptat, multi dintre adolescentii aflati in situatia de a purta corsetul Cheneau sunt deja invingatori! Au avut puterea de a trece peste ironiile colegilor, au avut maturitatea necesara de a-si tria „prietenii”, au inteles ca sunt intr-o situatie pasagera si au vazut finalitatea efortului depus, au evoluat din punct de vedere al inteligentei emotionale iar pe parcursul acestei „calatorii” s-au simtit iubiti, acceptati, validati de familie si de catre cei apropiati.